PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SALAMI

Smakowita pieczeń rzymska. Dzięki dodatkowi mielonej papryki i koncentratu pomidorowego mięso uzyskało ciekawy marmurkowy wzorek, a jajko ślicznie wygląda, jak błyszczące słońce. Pieczeń jest delikatna i aromatyczna z nutką czosnku oraz majeranku. Plasterki salami po upieczeniu przyjemnie chrupią. Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno z chrzanem lub musztardą. Apetyczna propozycja na kolację sylwestrową.

Przepis:
600 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko surowe
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki wyciśniętego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
pieprz i sól
3 jajka na twardo
8 – 10 plasterków salami

Wszystkie składniki oprócz dwóch ostatnich mieszamy dokładnie. Małą formę keksową wykładamy na dnie połową plasterków salami. Połowę mięsa układamy w formie, na to układamy jajka na twardo delikatnie wciskając je w mięso. Jajka przykrywamy pozostałym mięsem, na wierzchu układamy resztę salami. Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy kilka minut, odlewamy nadmiar tłuszczu, wyjmujemy pieczeń z formy, kroimy na plastry około 2 cm grubości. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SALAMI”

Odpowiedz na „~tssAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.