Smakowita pieczeń rzymska. Dzięki dodatkowi mielonej papryki i koncentratu pomidorowego mięso uzyskało ciekawy marmurkowy wzorek, a jajko ślicznie wygląda, jak błyszczące słońce. Pieczeń jest delikatna i aromatyczna z nutką czosnku oraz majeranku. Plasterki salami po upieczeniu przyjemnie chrupią. Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno z chrzanem lub musztardą. Apetyczna propozycja na kolację sylwestrową.
Przepis:
600 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko surowe
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki wyciśniętego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
pieprz i sól
3 jajka na twardo
8 – 10 plasterków salami
Wszystkie składniki oprócz dwóch ostatnich mieszamy dokładnie. Małą formę keksową wykładamy na dnie połową plasterków salami. Połowę mięsa układamy w formie, na to układamy jajka na twardo delikatnie wciskając je w mięso. Jajka przykrywamy pozostałym mięsem, na wierzchu układamy resztę salami. Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy kilka minut, odlewamy nadmiar tłuszczu, wyjmujemy pieczeń z formy, kroimy na plastry około 2 cm grubości. Smacznego 🙂
Apetycznie wygląda 🙂
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie. Pozdrawiam,
M
rewelacyjna na po świąteczne obżarstwo, ja polecam także domowe sery i ich własnoręczny wyrób: feta, gouda i wiele innych http://blog.winoiser.com
Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku,
M
Wyglada smakowicie.
Ja robie taka pieczen rzymska z jajkiem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/11/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html
moja ulubiona!
polecam również moją wersję takiej pieczeni
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html
pozdrawiam!
ale by teraz wciął trochę Twojej pieczeni na śniadanie 🙂
polecamy także nasze przepisy na pieczeń rzymską
http://ronddel.blogspot.com/search?q=piecze%C5%84+rzymska+przepisy
bardzo oryginalny pomysł na pieczeń!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/pieczen-z-ziemniakami.html
Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. Pozdrawiam,
M
Super pomysł, zapraszam na roladę schabową z pieczarkami – też pyszna na ciepło i na zimno
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/04/rolada-schabowa-z-pieczarkami-i-miesem.html
Pozdrawiam
Pozdrawiam z Nowym Roku i zapraszam ponownie,
M
Świetna propozycja, pieczeń rzymska dawno temu podbiła moje kubki smakowe.
Z salami to takiej pieczeni jeszcze nie konsumowałam 🙂 koniecznie muszę wypróbować
Zapraszam również do siebie, niestety nie na pieczeń ale na coś równie znakomitego, mowa ty o pieczonym udźcu z indyka, pyszny na zimno jak i na ciepło:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/pieczony-i-chrupiacy-udziec-z-indyka.html
Dziękuję za odwiedziny. Zapraszam ponownie,
M
Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie,
M
Świetna rzecz taka pieczeń.
Polecam też
http://inews.com.pl/WordPress3/pieczen-rzymska-z-feta-i-oliwkami
Świetny pomysł na pieczeń z jajkiem. Piękne zdjęcie. Polecam też moje sprawdzone przepisy :
http://www.ewa-gotuje.pl/
Dziękuję za odwiedziny, serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku,
M
Dziękuję za odwiedziny. Pieczeń z oliwkami brzmi apetycznie. Pozdrawiam,
M
brzmi smacznie:) od siebie polecam pieczonego indyka:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/108-100092-pieczony_indyk.html
Dziękuję za miły komentarz. Zapraszam ponownie i pozdrawiam,
M
Kiedyś często robiłam taką pieczeń, ostatnio o niej zapomniałam aż do dziś. Dzięki i zapraszam na moje pyszne obiady
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie,
M
Trzeba upiec 🙂 Na spód i wierzch może plastry boczku sprawdzę. Na deser – mandarynki w czekoladzie – http://www.stachurska.eu/?p=10489 .
Dziękuję za odwiedziny, z boczkiem też będzie smakowicie. Pozdrawiam,
M
Uwielbiam pieczeń rzymską! Pycha 😉 polecam też kotleciki z jajek…http://pychotka23.blogspot.com/2013/05/kotlety-z-jajek.html
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam w Nowym Roku,
M
Bardzo apetyczna pieczeń, spróbuj też pysznych roladek z piersi kurczaka z serem pleśniowym, fetą i brokułem
http://bulkazchlebem.pl/roladki-z-piersi-kurczaka-z-serem-plesniowym-feta-i-brokulem/
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam w Nowym Roku,
M