WŁOSKIE NALEŚNIKI Z SZYNKĄ

Wyjątkowe naleśniki idealne na lekką kolację lub przekąskę. Proste danie, ale wzbogacone o niebanalne dodatki. Delikatne ciasto z zielonym sosem pesto nabiera nowego smaku, przede wszystkim dzięki nutce bazylii. Do tego plaster szynki i odrobina majonezu. Całość posypana szczypiorkiem. Znane danie w nowej odsłonie 🙂

Przepis:
(na 5 naleśników)
pół szklanki mąki
pół szklanki mleka
1 jajko
5 łyżek zielonego sosu pesto
5 dużych cienkich plastrów szynki
szczypiorek
majonez

W misce mieszamy trzepaczką mąkę, mleko, jajko i pesto. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej z powłoką teflonową. Na patelnię wlewamy chochlą ciasto i kolistym ruchem rozprowadzamy na całej patelni cienką warstwą. Smażymy z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników, na każdym układamy po plastrze szynki, smarujemy cienką warstwą majonezu i składamy w trójkąt lub rulon. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “WŁOSKIE NALEŚNIKI Z SZYNKĄ”

          1. Dziękuję za komentarz. Następnym razem spróbuję z serem. Zapraszam ponownie.
            Pozdrawiam,
            M

  1. Zwykle nie mam problemu ze smażeniem naleśników ale czasem, jak mam gorszy dzień, wychodzi mi z tego taka plajta, że aż głupio. I się człowiek denerwuje, że coś z nim nie tak. Okropne…
    A naleśniki na słono są świetne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Fajnie smakują z pieczarkami, z różnymi wędlinami i z serami. Do tego jakaś zielenina – np. bardzo mi tu pasuje bazylia albo szczypiorek. Można zrobić takie niby pizze, np. mozzarellę z pomidorami albo z salami. A z warzyw to właśnie pomidory, drobniutko posiekany por albo papryka moim zdaniem są do tego najlepsze. Albo ze słonym twarożkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.