TARTA Z KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI

Wyjątkowa tarta dla poszukujących niebanalnych przepisów i osób otwartych na nowe doznania w kuchni. Kruche ciasto przykryte słodkimi karmelizowanymi buraczkami z nutką miodu, posypane chrupiącymi płatkami migdałów i wiórkami ciemnej czekolady. Wygląda tak apetycznie, że trudno się oprzeć 🙂

Przepis:

(ciasto na formę o średnicy 20 – 30 cm)
200 gramów mąki
100 gramów masła
20 gramów cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

(nadzienie)
600 gramów buraków (ugotowanych i obranych)
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki gęstego miodu
szczypta soli i pieprzu

(dekoracja)
40 gramów uprażonych płatków migdałów
wiórki z gorzkiej czekolady

Mąkę, cukier, masło i sól mieszamy najlepiej w malakserze, aż powstaną grudki, dodajemy żółtko i miksujemy kilkanaście sekund, aby powstała jednolita masa. Ciastem wyklejamy dno i brzeg formy na wysokość 2 cm, nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie kroimy buraki w małą kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i smażymy aż się rozpuści. Dodajemy buraki i smażymy na średnim ogniu około 15 minut, następnie wlewamy ocet i smażymy 2 minuty. Dokładamy miód, sól i pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy z lodówki foremkę z ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy na wierzch ziarna fasoli i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25 – 30 minut. Wyjmujemy, wyrzucamy papier z fasolą i odstawiamy ciasto na kilkanaście minut, żeby ostygło. Na ciasto układamy buraczki i posypujemy łatkami migdałów. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “TARTA Z KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI”

    1. Witam,
      ocet balsamiczny ma zdecydowanie więcej smaku, bo jest jednocześnie kwaśny i słodki, a sok z cytryny wyłącznie kwaśny, więc proponuję dodać więcej miodu, żeby wzmocnić smak. Będę wdzięczna za informację, jak wyszło 🙂
      Pozdrawiam,
      M

  1. Przede wszystkim dziekuje za odpowiedz! Tarte zrobilam wczoraj=) i mam wiele refleksji na temat przepisu… Od razu zaznacze, ze nie chce zniechecic nikogo do sprobowania!! Wrecz przeciwnie!! Zachecam, niech kazdy sprobuje! Tarta wyglada pieknie na Pani zdjeciu, dlatego tak bardzo kusilo mnie jej zrobienie. Balam sie jednak tych pokrojonch buraczkow (mimo ze robilam juz wiele ciast na bazie warzyw np.: marchewki, cukinii, buraczkow wlasnie, a nawet szpinaku, ciecierzycy, czy ziemniakow!); byly to jednak warzywa przewaznie “wmiksowane” w ciasto; poza tym robilam juz rozne tarty, zarowno slodkie i slone, i brakowalo mi w tej tego, co Francuzi nazywaja aparatem, czyli hm kremu? (w slonych np jaja roztrzepane ze smietana, w slodkich krem na bazie zmielonych migdalow). Ale pomyslalam: musze sprobowac! Szczerze piszac, mam mieszane uczucia-niby ogolnie tarta jest dobra-nie ma w niej nic, co mogloby nie byc. Same ciasto jak wiadomo jest pyszne, prazone migdaly-mniam, gorzka czekolada-mmm no i slodkie buraczki… No wlasnie buraczki… Nie widze wiekszego w nich interesu,tzn mysle, ze rownie pieknie wygladalaby owa tarta np z wisniami lub czeresniami, smakowalaby wg mnie lepiej, lub moznaby wykorzystac jakiekolwiek inne owoce…Nie chce absolutnie krytykowac! Zaznaczam, ze korzystam z wielu przepisow z internetu i pierwszy raz pisze komentarz… Moze ewentualnie sprobowalabym jeszcze z kremem lub polewa, czegos mi w niej brakuje, buraczki, tak jak sie tego obawialam nie trzymaja sie za bardzo, brakuje jakiegos spoiwa; no i ogolnie nie widze wiekszej korzysci w uzytych buraczkach. À le to jest tylko moje zdanie! Przepraszam, za tak dlugi komentarz i ewentualne watpliwosci tu wylane, prosze nie odbierac tego zle, dziekuje za przepis i rowniez pozdrawiam!

    1. Dziękuję bardzo za komentarz i cenne uwagi, które mogą być przydatne w przyszłości. Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów, mam nadzieję, że będą bardziej smakować 🙂
      Pozdrawiam,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.