MUFFINKI Z NIESPODZIANKĄ

Pyszne pulchne babeczki kryjące we wnętrzu niespodziankę w postaci czekolady. Idealne na weekendowe śniadanie bez pośpiechu lub poobiedni deser. Ciasto, dzięki dodatkowi kefiru pięknie wyrasta, jest niezwykle miękkie i sprężyste. Najbardziej smakują jeszcze ciepłe z rozkosznie rozpływającą się czekoladą. Palce lizać 🙂

Przepis:
(10 – 12 muffinek)

2 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka kefiru
2 jajka
1/2 kostki masła
czekolada

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło rozpuszczamy w rondelku. Czekoladę dzielimy na kawałki. Do miski wkładamy mąkę, cukier, sodę i sól, mieszamy. W osobnej misce mieszamy kefir, jajka i masło (jak ostygnie). Do miski ze składnikami sypkimi wlewamy składniki płynne i szybko mieszamy, żeby wszystko połączyć, ale masa nie powinna być gładka, ma zawierać grudki. Foremkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy do połowy ciastem, wkładamy po kawałku czekolady i dopełniamy ciastem do 3/4 jej wysokości. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż lekko zbrązowieją. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.