KURCZAK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

Pyszny kurczak z niezwykle chrupiącą skórką. Mięso marynowane w słodko-kwaśnej zalewie jest wyjątkowo kruche i soczyste. Dzięki dodatkowi przypraw ma delikatnie egzotyczny smak z nutką czosnku, cynamonu i jabłek. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Klasyczny kurczak, ale zupełnie nowy smak 🙂

Przepis:

10 kawałków kurczaka ze skórką
4 ząbki czosnku

Marynata:
6 łyżek soku jabłkowego
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego lub delikatnego miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
pieprz

Umyte i osuszone kawałki kurczaka posypujemy pieprzem. Mieszamy dokładnie składniki marynaty. W naczyniu układamy ciasno kurczaka, zalewamy marynatą, dokładamy czosnek, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Kurczaka z marynatą przekładamy do foremki, układając skórką do góry i pieczemy około godziny. W tym czasie mięso powinno być miękkie, a skórka brązowa i chrupiąca. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “KURCZAK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ”

          1. Dziękuję za odwiedziny. Udziec z indyka brzmi apetycznie.
            Pozdrawiam,
            M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.