ANGIELSKI PUDDING CHLEBOWY

Prawdziwy angielski pudding chlebowy przygotowany według receptury z początku XIX w. Przepis pochodzi z książki Maggie Black i Deirdre Le Faye pt. “Książka kucharska Jane Austen”, opisującej autentyczne dania z czasów, gdy żyła sławna pisarka, autorka znanych na całym świecie powieści, takich jak “Duma i uprzedzenie” i “Rozważna i romantyczna”. Pudding ma fantastyczny smak, w pierwszym kęsie wyczuwa się skórkę cytryny i cynamon, w drugim słodycz rodzynek, a po trzecim na twarzy pojawia się błogi uśmiech. Najlepiej smakuje podczas lektury książek napisanych przez Jane Austen albo oglądania filmów nakręconych na podstawie jej powieści. Pyszny deser nie tylko dla fanów genialnej autorki 🙂

Przepis:
(na 6 osób)

5 filiżanek pokruszonego białego chleba bez skórki
1/2 filiżanki masła
3/4 filiżanki brązowego cukru
2 małe jajka lekko rozbite
1 łyżka wody różanej
1 litr rosołu
1 łyżka startej skórki z cytryny
szczypta zmielonych goździków lub cynamonu
1/4 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
3/4 filiżanki rodzynek
1/4 filiżanki mleka

Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podpiekamy okruchy chleba na dnie piekarnika na papierze do pieczenia przez kilka minut. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, wodę różaną, następnie wkładamy chleb oraz pozostałe składniki i mieszamy na gładką masę. Rozrzedzamy pudding mlekiem na tyle, żeby rozluźnić konsystencję. Przekładamy do posmarowanych masłem kokilek i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy prze około 45 minut lub do czasu, aż patyczek do nakłuwania ciasta będzie suchy. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut. Podajemy ciepły, w foremkach w których się piekł. Można polać śmietaną. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.