SZNYCLE Z TOFU Z DIPEM MIĘTOWYM

Tradycyjny sznycel wiedeński to klasyka kuchni austriackiej. Sznycel z tofu to taki młodszy brat ze wschodu sznycla z klasycznego. Polecam dla osób dbających o linię, bowiem jest dużo mniej kaloryczny od wersji mięsnej. Danie możemy podać, jako przekąskę lub obiad. Tofu nie wygląda atrakcyjne, ale w jego wnętrzu kryje się mnóstwo tłuszczu roślinnego nienasyconego, kwasu linolowego oraz lecytyny, co pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ponadto, jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E. Z uwagi na nijaki smak tofu ważne są dodatki i przyprawy, które nadadzą mu charakter. Kupując tofu warto wybrać to wytworzone z soi niemodyfikowanej genetycznie.

Przepis:
400 gramów tofu
1 cytryna
1/3 szklanki tartych migdałów lub orzechów laskowych
2 czubate łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Tofu odsączamy i kroimy na plastry około centymetrowej grubości. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Migdały, bułkę tartą, skórkę cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz mieszamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy olej, plastry tofu skrapiamy sokiem z cytryny, następnie obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Polecam z dipem miętowym, który przygotowujemy następująco:

Przepis:
4 łyżki jogurtu greckiego
8 listków mięty drobno pokrojonych
1 łyżka soku z cytryny
sól

Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.