KOTLECIKI RYBNE ZE SŁONECZNIKIEM

Zestawienie ryby ze słonecznikiem jest niebanalne i bardzo smaczne. Kotleciki przypadną do gustu nawet tym, którzy nie są fanami ryb. Dzięki dodatkowi nasion słonecznika możemy zminimalizować ilość bułki tartej, co daje w efekcie pulchniutkie kotleciki z chrupiącymi miejscami kawałeczkami słonecznika. Z sosem greckim po prostu palce lizać 🙂

Przepis:
60 dag filetu z dorsza
pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki nasion słonecznika
1 cebula drobno pokrojona
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej

Filety kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Miksujemy rybę, pietruszkę i nasiona słonecznika.Dodajemy cebulę, jajka, sok z cytryny, bułkę tartą i przyprawy. Miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy dłońmi kotleciki, opruszamy delikatnie bułką tartą i smażymy na średnim ogniu 5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej. Podajemy z sosem greckim (tzadziki).

0 odpowiedzi do “KOTLECIKI RYBNE ZE SŁONECZNIKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.