CIASTO ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI

 
 

To ciasto posiada trzy podstawowe zalety: zawsze się udaje, każdemu smakuje i możemy je piec przez cały rok. Nawet jeśli nie mamy doświadczenia w kuchni, na pewno poradzimy sobie z jego przygotowaniem. Śliwki z powodzeniem zastąpimy morelami, wiśniami lub rabarbarem.

Przepis:
na formę o średnicy 23 – 26 cm
ciasto;
1 szklanka mąki
pół kostki masła
5 łyżek cukru
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka bułki tartej

nadzienie;
60 dag śliwek
1 jajko
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki mielonych orzechów laskowych
5 łyżek cukru

Mąkę zagniatamy z cukrem, masłem i wodą na kruche ciasto (ja używam do tego malaksera). Foremkę wyklejamy ciastem, dno i około 3 cm krawędzi. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki. Śmietanę, jajko, cukier i orzechy mieszamy ze sobą. Spód ciasta wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy ciasto, posypujemy bułką tartą, na wierzch układamy dachówkowo śliwki i na wierzch polewamy przygotowaną masą śmietanowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Proste, efektowne ciasto. Spód jest wilgotny, dzięki pysznemu sokowi ze śliwek, a wierzch przyjemnie chrupie za sprawą orzechów. Mniam 🙂
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.